Dan slovenskega športa

Objavljeno v četrtek, 24. Septembra 2020
sport

Slovenci smo športni narod. To ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi. Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija letos na pobudo OKS-ZŠZ razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.

Gibanje v kakršnikoli obliki je najpomembnejša sestavina za zdravo in dolgo življenje. Redna vadba ima velik vpliv na našo telesno težo in s tem zelo pripomore k našemu zdravju, počutju in tudi izgledu. Tudi zadnje je pomembno, saj se pri tem lažje počutimo sprejete, imamo boljšo samopodobo in višjo samozavest. Vadba vpliva na to, da se lažje spopadamo z našimi strahovi, neprijetnimi in stresnimi situacijami. Ob vadbi si zbistrimo misli, spoznavamo nove ljudi in znamo slediti svojim ciljem. Pravijo, da so ljudje, ki redno telovadijo srečnejši in res je tako, saj se pri vadbi sprošča hormon poznan tudi kot hormon veselja.

Veselje in pozitiva torej označuje športnike. Kako pa se je šport pričel v Sevnici? No, ljudje so se gibali od nekdaj ampak organizirane športne dejavnosti pa so se v Sevnici pričele 108 let nazaj, ko se je v Sevnici ustanovilo sevniško sokolsko društvo. Sokolsko gibanje je bilo športno gibanje, ki se je začelo na češkem. Včasih so se vsi različni športi odvijali znotraj enega društva. Kasneje pa so se športniki odcepili od sokolskega oz. kasneje partizanskega društva in ustanovili lastne klube. Tako imamo danes tudi v Sevnici različne športne klube. Ali si že izbral športno aktivnost, ki se je boš udeleževal v svojih popoldnevih? Tudi če se odpraviš sam na kolo ali s starši na sprehod narediš nekaj koristnega za svoje telo in dušo.

Danes bomo torej nekaj naredili zase.

Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdrave, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.